Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΣΠΑ 2019-2020

Προετοιμασία συνέντευξης: Εσείς ποια βήματα ακολουθείτε;

Επιτέλους λάβαμε το πολυπόθητο τηλεφώνημα και κλείσαμε ραντεβού για συνέντευξη! Αυτό σημαίνει ότι κάτι καλό καταφέραμε με το βιογραφικό και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας στον εργοδότη που επιθυμούμε. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι  ήδη από το πρώτο τηλεφώνημα, αρχίζει και «χτίζεται» η σχέση μεταξύ του υποψήφιου και του μελλοντικού εργοδότη οπότε καλό είναι, όταν είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, να διατηρούμε μία ετοιμότητα και να έχουμε ευγένεια στον τρόπο που απαντάμε τις κλήσεις μας και κυρίως να θυμόμαστε τις εταιρίες και τις θέσεις για τις οποίες έχουμε στείλει το βιογραφικό μας.

Έχουμε κανονίσει το ραντεβού, οπότε ξεκινάει η προετοιμασία!

Μελέτη– Μαζεύουμε πληροφορίες για την εταιρεία από διαφορετικές πηγές (πχ εταιρικό site, LinkedIn, internet, συζητάμε με άλλα άτομα που γνωρίζουν την Εταιρεία-τον κλάδο), μελετάμε πολύ καλά τη θέση εργασίας για την οποία είχαμε κάνει αίτηση (εννοείται ότι γνωρίζουμε τον τίτλο), κάνουμε ένα φρεσκάρισμα στις τεχνικές γνώσεις του αντικειμένου μας και ερευνούμε τη σχετική αγορά.

Προετοιμασία-Αν έχουμε προηγούμενη εμπειρία από συνέντευξη μπορούμε να θυμηθούμε τις ερωτήσεις που δεν τα είχαμε πάει καλά και να σκεφτούμε πως μπορούμε να τις απαντήσουμε καλύτερα. Αν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που είχαμε μπει σε μια τέτοια διαδικασία ή δεν έχουμε καθόλου εμπειρία μπορούμε να ψάξουμε και να βρούμε ερωτήσεις (πχ internet, γραφεία διασύνδεσης), ώστε να σκεφτούμε πως μπορούμε να τοποθετηθούμε. Πλέον υπάρχει άφθονη πληροφόρηση και ένα απλό ψάξιμο θα μας φέρει πολλά αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι να εντοπίσουμε τι ξεχωριστό έχουμε εμείς να δώσουμε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Αντίστοιχα, μπορούμε να μιλήσουμε με επαγγελματίες που εμπιστευόμαστε και να κερδίσουμε από την εμπειρία τους. Στόχος δεν είναι να μάθουμε απ έξω τις απαντήσεις, αλλά να καλλιεργήσουμε την ετοιμότητά μας.

Προετοιμάζουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε εμείς να κάνουμε, όταν μας ζητηθεί. Η συνέντευξη είναι αμφίδρομη, οπότε τώρα είναι η ευκαιρία μας. Καλό είναι βέβαια να ρωτάμε για να μαζέψουμε πληροφορίες χρήσιμες για την καλύτερη κατανόηση της θέσης και της εταιρείας και όχι πληροφορίες που μπορούμε να βρούμε στο εταιρικό site.

Επιβεβαίωση– Ξέρουμε τις λεπτομέρειες, δηλαδή με ποιον θα μιλήσουμε και τι ιδιότητα έχει (θα είναι HR Recruiter, θα είναι Line Manager;), που βρίσκεται η εταιρεία που θα πάμε και κυρίως πως θα πάμε. Αν υπάρχει χρόνος, μπορούμε να κάνουμε το δρομολόγιο μια άλλη μέρα, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις δυσκολίες. Μπορούμε επίσης να κάνουμε τη διαδρομή την αντίστοιχη ώρα που αναμένεται να δουλεύουμε έτσι, ώστε να έχουμε τις πληροφορίες της απόστασης και του χρόνου που χρειαζόμαστε.

Προνοητικότητα– Διαλέγουμε τα ρούχα μας αντίστοιχα με την Εταιρεία και σε εναρμόνιση με την προσωπικότητά μας. Δε χρειάζεται να είμαστε πολύ επίσημα ντυμένοι σε περιβάλλοντα και για θέσεις που δεν το ζητάνε. Επίσης φοράμε ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα και με αυτοπεποίθηση. Εννοείται πάντα με σεβασμό προς το συνομιλητή μας. Σε περίπτωση που δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε, μπορούμε να ρωτήσουμε αυτόν που επικοινώνησε μαζί μας για να κανονίσουμε τη συνέντευξη, σχετικά με τον κώδικα ντυσίματος που έχει η Εταιρεία (Οπότε πάντα κρατάμε στοιχεία επικοινωνίας!)

Έχουμε μαζί ένα αντίγραφο του βιογραφικού μας, το οποίο φροντίζουμε να το έχουμε και σε ηλεκτρονική μορφή (πχ usb), ένα σημειωματάριο και στυλό- αν χρειαστεί, τις σχετικές σημειώσεις (πχ στατιστικά πωλήσεων) με το αντικείμενό μας-αν υπάρχουν.

Ενδυνάμωση– Ας οπλιστούμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ας φανταστούμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης- να έχουμε δυναμική χειραψία και στάση σώματος, άμεση επαφή με τα μάτια (direct eye contact), στρωτό λόγο. Ας απαντήσουμε στον εαυτό μας για ποιο λόγο θέλουμε πραγματικά αυτήν τη δουλειά. Θα μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε!

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, μπορούμε να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας για να ξέρουμε που τα πήγαμε καλά και που όχι, επίσης μπορούμε να συζητήσουμε την εμπειρία μας με σχετικό άτομο που εμπιστευόμαστε, προκειμένου να έχουμε και μια άλλη άποψη.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, σίγουρα θα έχουμε μάθει κάτι παραπάνω για τον εαυτό μας, για τη διαδικασία, για την αγορά και θα μας έχουν γνωρίσει μερικοί επαγγελματίες παραπάνω.  Το καθετί μετράει!