Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΣΠΑ 2019-2020

Ημέρες καριέρας. Πώς να πετύχουμε περισσότερα!

Ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια οργανώνονται και παρουσιάζονται πολλές «Ημέρες Καριέρας» από διαφορετικούς Φορείς (Εταιρίες, Σχολές, Δήμοι κ.α.), με διαφορετικούς τίτλους  και με διαφορετικά αποτελέσματα.  Συνήθως, τέτοιου είδους εκδηλώσεις στοχεύουν  στην επικοινωνία, στην ενημέρωση, στην εξωστρέφεια και πάνω απ’ όλα στην αλληλεπίδραση μ’ όσους ψάχνουν να ξεκινήσουν, να συνεχίσουν, να δικτυωθούν στον κόσμο της εργασίας.

Πως μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα με τη συμμετοχή μας, ως υποψήφιοι;

Ακριβώς επειδή πλέον υπάρχει μία υπερπροσφορά,  θα πρέπει να κάνουμε την έρευνα και την προετοιμασία μας. Σίγουρα θα λάβουμε μέρος στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνει η Σχολή μας γιατί εκεί θα έρθουν να μας γνωρίσουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένους τελειόφοιτους/απόφοιτους, όπως εμείς. Σίγουρα θα λάβουμε μέρος στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνει η εταιρεία που μας ενδιαφέρει και θέλουμε να γίνουμε μέλη της συγκεκριμένης ομάδας.

Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες διοργανώσεις; Για αρχή, ελέγχουμε το Φορέα διοργάνωσης και μελετάμε τις εταιρείες που θα συμμετέχουν. Είναι ανοιχτή διοργάνωση ή αφορά έναν κλάδο (π.χ. πληροφορική); Θα υπάρχουν ομιλίες, εργαστήρια και συμμετοχές από Επαγγελματίες που θαυμάζουμε; Αν οι απαντήσεις και οι πληροφορίες μας, μας καλύπτουν και είναι στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων μας, τότε δηλώνουμε συμμετοχή!

Πως μπορούμε να οργανωθούμε: Επιλέγουμε από πριν τις εταιρείες που θέλουμε να γνωρίσουμε. Μελετάμε πολύ καλά τα αντίστοιχα εταιρικά sites και μαζεύουμε πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας ή τις θέσεις που εμείς επιθυμούμε. Εκτυπώνουμε αρκετά αντίγραφα του βιογραφικού μας (εκτός αν προβλέπεται άλλη διαδικασία από το Διοργανωτή) και το έχουμε μαζί μας και σε ηλεκτρονική μορφή.

Την ημέρα της διοργάνωσης, καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς, που όλοι είναι ορεξάτοι και ανυπόμονοι. Επισκεπτόμαστε τις εταιρείες που έχουμε προεπιλέξει και  παρατηρούμε ποιες άλλες θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν.

Οι «Ημέρες Καριέρας» μπορεί να γίνουν κάτι κουραστικό για τους HR Recruiters που συνήθως εκπροσωπούν τις εταιρείες που συμμετέχουν, ακριβώς γιατί διεξάγουν ένα μαραθώνιο συνεντεύξεων. Οπότε, είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό, όταν ένας υποψήφιος έρχεται έτοιμος, ενημερωμένος, αποφασισμένος και μπορεί να παρουσιάσει τους στόχους του και τον εαυτό του.

Τι μπορούμε να αποφύγουμε: Δεν είναι ωραία η εικόνα ενός υποψήφιου που πηγαίνει με τη σειρά σ’ όλες τις εταιρείες, πολλές φορές άσχετες μεταξύ τους, και κάθεται να συζητήσει χωρίς να γνωρίζει τίποτα, ρωτώντας «εσείς με τι ασχολείστε;» Επίσης, πολλές εταιρείες δίνουν αναμνηστικά. Καλό είναι να παίρνουμε όσα μπορούμε να βάλουμε σε κάποιον φάκελο ή σε κάποια τσάντα που θα έχουμε μαζί μας και να μην τα αραδιάζουμε πάνω στο τραπέζι των συνεντεύξεων-ιδιαίτερα αν προέρχονται από ανταγωνιστές.

Τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε: Στις «Ημέρες Καριέρας», πέρα από τις εταιρείες, θα συναντήσουμε και πολλούς συνυποψήφιους, οπότε αξιοποιούμε την ευκαιρία για να διευρύνουμε το δίκτυό μας. Επικοινωνούμε, ανταλλάζουμε εμπειρίες και απόψεις. Ποτέ δεν ξέρεις! Επίσης, κρατάμε τις κάρτες των εκπροσώπων των εταιριών που συνομιλήσαμε. Μετά από 1-2 μέρες μπορούμε να στείλουμε ένα ευχαριστήριο email για το χρόνο τους- υπενθυμίζοντας τους στόχους μας και επισυνάπτοντας το βιογραφικό μας, ενώ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- να συνδεθούμε στο LinkedIn, να «ακολουθήσουμε» τις εταιρείες κτλ.

Όποιος υποψήφιος καταφέρει να ενθουσιάσει το συνομιλητή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί η ολιγόλεπτη συνάντηση,  σίγουρα θα καταφέρει κάτι περισσότερο στην κανονική συνέντευξη. Οπότε, ξεκινάμε!