Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΣΠΑ 2019-2020

Θέσε τους στόχους σου και ξεκίνα - Β’ μέρος

Όταν θέτουμε τους στόχους μας ουσιαστικά «βάζουμε μπρος» για να πετύχουμε την πραγματικότητα που επιθυμούμε. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που στοχεύουμε, ώστε να πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε, χωρίς να μένουμε στις ευχές;

Για αρχή, θα πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε, που θέλουμε να φτάσουμε και πως θέλουμε να δούμε τον εαυτό μας. Αν κυριαρχεί στο μυαλό μας ένας στόχος, τότε θα ασχοληθούμε μ’ αυτόν. Αν το μυαλό μας τρέχει από δω και από κει και αδυνατούμε να εστιάσουμε σ’ αυτό που πραγματικά θέλουμε, τότε πιάνουμε μολύβι και χαρτί: γράφουμε όλα αυτά που πιστεύουμε ότι θέλουμε και αρχίζουμε να τα ιεραρχούμε. Η στιγμή της «κατάταξης» θα μας αποκαλύψει ποια επιθυμία μας μπορεί να γίνει στόχος και αυτή θα κρατήσουμε. Τουλάχιστον για τώρα!

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε «τι είναι» αυτό που θέλουμε, πως θα αλλάξει τη ζωή μας, πως θα εξελίξει εμάς. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήδη μας δημιουργείται εκ των προτέρων μία εικόνα, ένα συναίσθημα, μία πρόγευση από την πραγματικότητα που θέλουμε να έχουμε. Και αυτή η προεπισκόπηση μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη κίνησης! Αν διαπιστώσουμε ότι το αποτέλεσμα του στόχου μας, δε μας γεμίζει ενθουσιασμό και προσδοκία, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μέτρια αποτελέσματα, αναβλητικότητα και εγκατάλειψη στόχου.

Συνεχίζουμε πάλι με μολύβι και χαρτί. Η γραπτή αποτύπωση των στόχων μας θα τους κάνει «χειροπιαστούς». Οι λέξεις που θα επιλέξουμε για να τους περιγράψουμε θα αποτυπώσει την αποφασιστικότητά και την ετοιμότητά μας για να τους πετύχουμε. Σ’ αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν επανέλεγχο: καθώς περιγράφουμε, θέλουμε συνεχώς να πούμε και άλλα ή απλώς δεν ξέρουμε τι να γράψουμε;

Καλό είναι στην περιγραφή μας να κρατήσουμε το ακρωνύμιο S.M.A.R.T. (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time bound, να είναι, δηλαδή, η διατύπωση του στόχου μας: συγκεκριμένη, μετρήσιμη, εφικτή, ρεαλιστική και χρονικά δεσμευτική. Έτσι, θα μπορέσουμε παράλληλα να φτιάξουμε και το σχέδιο δράσης, βήμα-βήμα, προκειμένου να υλοποιήσουμε το στόχο μας. Χρειαζόμαστε να αναγνωρίσουμε τι έχουμε, τι χρειαζόμαστε, πως/πότε θα καλύψουμε τυχόν ελλείψεις για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, ο στόχος μας θα έχει πάρει «σάρκα και οστά». Θα έχουμε συγκεκριμένα βήματα να υλοποιήσουμε, θα περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και στο ενδιάμεσο θα έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάσουμε και να παίρνουμε θάρρος, καθώς θα κατακτούμε σιγά-σιγά το κάθε στάδιο!

Είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης, να θυμίζουμε στον εαυτό μας τι μαθαίνουμε, πως εξελισσόμαστε και προς τα πού πηγαίνουμε, γιατί ο στόχος μας μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος και το σχέδιο δράσης μας να χρειαστεί να τροποποιηθεί. Κάθε τόσο, θα πρέπει να βεβαιώνουμε τη σημαντικότητα και την αξία που έχουν τόσο ο τελικός στόχος όσο και η διαδρομή για να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Σίγουρα η στοχοθέτηση είναι κάτι παραπάνω από μία απλή διατύπωση πρότασης. Είναι τρόπος σκέψης, τρόπος ζωής και μέσο για να αποκτήσουμε αυτά που επιθυμούμε. Η σταδιοδρομία μας αποτελείται από αρκετούς σταθμούς- στόχους: «θέλω να τελειώσω το σχολείο, να σπουδάσω, να βρω δουλειά». Πώς θα τους ορίσεις;