Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΣΠΑ 2019-2020

Αναζήτηση εργασίας μετά τις σπουδές

Η αναζήτηση εργασίας είναι ούτως ή άλλως μία διαδικασία απαιτητική.  Πολύ περισσότερο, όταν ξεκινάμε ένα τέτοιο εγχείρημα για πρώτη φορά! Πολλές φορές, ακόμα και πριν ξεκινήσουμε, μας καταβάλλει η απαισιοδοξία, με αποτέλεσμα να μην προσπαθούμε αφού έχουμε προαποφασίσει ότι δε θα βρούμε τίποτα! Είναι όμως έτσι ή μπορούμε να οργανώσουμε τις κινήσεις μας, ώστε να διατηρούμε την κινητικότητα και να ενισχύουμε την αποτελεσματικότητά μας;

Με την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε ότι είναι καλό να προετοιμαζόμαστε για την αγορά εργασίας και κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρακολουθούμε δράσεις που κάνουν τα Γραφεία Διασύνδεσης (όπου λειτουργούν), να επιδιώκουμε την Πρακτική Άσκηση, την εποχική και την εθελοντική εργασία. Έτσι όταν βγούμε «κανονικά» στην αγορά εργασίας, θα έχουμε κάποια εξοικείωση, κάποια εμπειρία, θα έχουμε κάπως δοκιμάσει τον εαυτό μας και δε θα βαδίζουμε σε εντελώς άγνωστες καταστάσεις!

Για αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας πώς θέλουμε να δουλέψουμε, τι είδους δουλειές κυνηγάμε, σε ποιες εταιρείες, σε ποιους φορείς/οργανισμούς. Αυτό θα μας οδηγήσει στη σύνταξη του κατάλληλου βιογραφικού και στη στόχευση των κατάλληλων αγγελιών εργασίας. Ένα γενικευμένο βιογραφικό που «κάνει» για όλες τις θέσεις είναι πιθανό να μην «κάνει» τελικά για καμία, αφού δε μας δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε και να προβάλλουμε τα δυνατά μας σημεία που θα εκτιμηθούν από συγκεκριμένες θέσεις και εταιρείες.

Ενημερώνουμε όσους ξέρουμε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν, όπως Γραφεία ευρέσεως εργασίας (Recruiting Agencies), Επαγγελματίες του χώρου, πρώην Καθηγητές, ότι αναζητούμε εργασία και, πάνω απ’ όλα, είμαστε συγκεκριμένοι στο τι εργασία ψάχνουμε. Είμαστε σε θέση να περιγράψουμε τι είναι αυτό που ψάχνουμε σε μια πρόταση-αυτό που χαρακτηρίζεται ως elevator speech. Θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και σε ετοιμότητα καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα μας τύχει να συνομιλήσουμε με κάποιον άνθρωπο που έχει ενδιαφέρον να μας ακούσει και πόσο χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενημερώνουμε για τη διαθεσιμότητά μας φίλους και παλιούς συμφοιτητές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας συμφοιτητής μπορεί να «τραβήξει» και άλλους σε κάποιες θέσεις, όπως πχ σε ομάδες προγραμματιστών. Επίσης, πολλές πολυεθνικές έχουν referral programs, όπου δίνεται προτεραιότητα στα βιογραφικά που προτείνονται από άτομα που ήδη εργάζονται εκεί.

Αξιοποιούμε το LinkedIn. Εκεί έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το προφίλ μας, να δικτυωθούμε με συναδέλφους μας, με επαγγελματίες που γνωρίζουμε στην πορεία μας ή που θαυμάζουμε, να «ακολουθήσουμε» εταιρείες, να ενημερωνόμαστε για νέα, να συμμετέχουμε σε ομάδες, να βλέπουμε αγγελίες εργασίας και πολλές ακόμα ενέργειες. Ενέργειες που κάθε τόσο ανανεώνονται και μας δίνουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες!

Βάζουμε πρόγραμμα στην αναζήτηση εργασίας. Αρκετοί πιστεύουν ότι η αναζήτηση εργασίας από μόνη της μπορεί να γίνει «εργασία πλήρους απασχόλησης». Αυτό γιατί θα πρέπει θα ψάχνουμε τακτικά θέσεις εργασίας από αξιόπιστα sites, θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των εταιριών που μας ενδιαφέρουν – οπότε θα διαβάζουμε σχετικά-, θα πρέπει να κάνουμε όλα τα βήματα μια αίτησης για εργασία (πχ εξατομικευμένη συνοδευτική επιστολή, να συμπληρώνουμε όλα τα πεδία στην πλατφόρμα), θα πρέπει να κρατάμε αρχείο ώστε να ξέρουμε σε ποιες αγγελίες έχουμε απαντήσει. Επίσης πολλοί θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι, να σε γνωρίσουν αυτοί που πρέπει δια ζώσης, οπότε παρακολουθούμε και συμμετέχουμε σε Ημέρες καριέρας που διοργανώνουν είτε Φορείς, είτε η Σχολή μας, είτε οι ίδιες οι εταιρείες. Όλα αυτά σίγουρα απαιτούν χρόνο, αφοσίωση και ενέργεια! Όπως μια κανονική δουλειά!

Προετοιμαζόμαστε για τη συνέντευξη επιλογής. Κάνουμε την έρευνά μας, μελετάμε πιθανές ερωτήσεις, γνωρίζουμε πολύ καλά το βιογραφικό μας, τον εαυτό μας και τι είναι αυτό που ζητάμε. Μαθαίνουμε να επικοινωνούμε προς τα έξω αυτό που πραγματικά έχουμε να δώσουμε!

Η αναζήτηση εργασίας είναι χρονοβόρα και προσωπική διαδικασία. Έχει να κάνει με τα ξεχωριστά «θέλω» , τους στόχους, τις επιθυμίες και τις αντοχές καθενός. Καλό είναι να λαμβάνουμε θετικά παραδείγματα από τους άλλους, να παίρνουμε ιδέες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και εμείς. Ωστόσο, δεν αντιγράφουμε βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές (πολύ περισσότερο όταν θέτουμε υποψηφιότητα για την ίδια θέση) και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης με αυτά που έχουν πετύχει άλλοι. Το μόνο που θα καταφέρουμε μ’ αυτό είναι να υποτιμήσουμε οι ίδιοι την προσπάθειά μας και τις δυνατότητές μας.

Επίσης, δε χρειάζεται να είμαστε πολύ αυστηροί και επικριτικοί με τον εαυτό μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να γιορτάζουμε τις μικρές νίκες μας, μέχρι να έρθουν οι μεγάλες! Κάθε υποβολή αίτησης, κάθε έρευνα, κάθε συνέντευξη θα πρέπει να είναι μέσο μάθησης και εξέλιξης και όχι απογοήτευσης!

Πλέον, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η εργασιακή πραγματικότητα, οι περισσότεροι απ’ εμάς θα αναζητήσουμε εργασία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής μας, εφαρμόζοντας πάνω-κάτω τα ίδια βήματα. Άρα, όσο πιο νωρίς ξεκινάμε οργανωμένα, τόσο πιο γρήγορα κατακτάμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε και έτσι πετυχαίνουμε περισσότερα!